Modulair ontwerpen en bouwen

DE BOUWSTENEN

3D MODULES

Er wordt uitgegaan van het basisprincipe dat een woning wordt samengesteld uit modulaire units. Deze modules zijn als het ware de blokken waarmee een woning wordt ontworpen. In de fabriek worden deze modules geassembleerd tot bouwelementen en kant en klaar afgewerkt voor transport naar de bouwplaats.

Iedere modulaire unit wordt uitgewerkt in een BIM model. Dit model is de basis voor het hele verdere proces, zoals de aansturing van de robotgestuurde machines en het beheer van de materialen.

De wanden worden opgebouwd uit SIPs panelen, dit zijn zelfdragende geïsoleerde houten panelen.

De vloer bestaat uit een plaat opgebouwd van gelijmd kruislaaghout (cross laminated timber). De structuur wordt gevormd door 2 zelfdragende wanden, een vloer en een kolom van hout.

Voor de buitenafwerking kan worden gekozen uit horizontale/verticale houten delen, pleisterwerk of geprefabriceerd metselwerk.

Wanden en vloeren

De wanden zijn zelfdragend en worden samengesteld uit isolerende SIPs panelen. Aan de binnenzijde worden ze afgewerkt met een installatiewand en voor de buitenzijde kan worden gekozen uit verschillende bekledingen, zoals pleisterwerk, verticale of horizontale houten delen of prefab metselwerk panelen.

De installatiewand bestaat uit een houten voorzetwand gevuld met isolatie.

De vloeren worden opgebouwd uit een geluidsisolerende zwevende dekvloer met vloerverwarming met een vloerafwerking naar keuze (bv. een gietvloer).

Plafond

Het (installatie)plafond is opgebouwd uit een structuur van houten balken van 40 x 50mm afgewerkt met een plafond plaat. De ruimte tussen de balken wordt benut voor electra installaties.

aansluiting van vloer/wand van 1e verdieping module op begane grond module

Installaties

De installatiewand wordt benut om leidingen voor water en electriciteit te vervoeren. In de wand wordt een ringleiding op plafondhoogte aangebracht die vervolgens de schakelaars en stopcontacten bedienen.

Een modulaire unit op basis van een 6M (60cm) maatvoering is het basiselement waarmee een woning wordt opgebouwd. De eigenaar/bewoner kan dus de woning naar eigen inzichten opbouwen, al dan niet beperkt door regels opgesteld in een bestemmingsplan.

Een basiswoning van 4800 x 10800 mm wordt samengesteld uit 2 bouwelementen van 2400 x 10800 mm. Deze worden vanuit de fabriek naar de bouwplaats getransporteerd. Een bouwelement van 2400 x 10800 mm wordt in de fabriek geproduceerd op basis van units. In het voorbeeld van deze woning is gekozen voor 3 units van 2400 x 3600 mm.

BOUWELEMENT

Een bouwelement is een te transporteren onderdeel van de woning. Deze wordt zowel van binnen als van buiten geheel afgewerkt met materialen naar keuze.

Ook is het bouwelement grotendeels voorzien van installaties voor water, electra en verwarming/ventilatie. Het bouwelement bevat in ieder geval voorzieningen voor installaties (zoals bijvoorbeeld mantelbuizen). Daarna kunnen deze op de bouwplaats worden voorzien van de benodigde bekabeling. Op de bouwplaats worden ook de installaties van beide bouwelementen op elkaar aangesloten.

DIGITALISERING

Het ontwerp en de uitwerking van een unit wordt vastgelegd in een BIM model, en bevat onder andere alle gegevens voor de benodigde materialen. Deze materiaal gegevens kunnen worden gerelateerd aan planningen en de te verwachte levertijden.

Vanuit het BIM model kunnen digitale bestanden worden gegenereerd om de robot gestuurde machines te bedienen. Op deze wijze kan een woning op industriële wijze worden geproduceerd, analoog aan bijvoorbeeld de productie van een auto.